ממשל ופוליטיקה במדינת ישראל

מוסד לימוד
סוג העבודה
מספר ממ"ן 11
מקצוע
קורס
מילות מפתח , , ,
ציון 96
שנת הגשה 2016
מספר מילים 2361
מספר מקורות 3

תקציר העבודה

ממ"ן 11
הדמוקרטיה הישראלית ושורשי המערכת הפוליטית הישראלית א.      לתקופת היישוב הייתה השפעה מרכזית בעיצוב מאפייני הפוליטיקה והממשל בישראל. בשנים שלפני הקמת המדינה אמנם היה השלטון בארץ ישראל נתון בידי הבריטים אך הקהילה היהודית נהנתה מאוטונומיה ניכרת. בתרבות הפוליטית שהתפתחה אז היו מרכיבים דמוקרטיים כמו מערכת בחירות רב מפלגתית תוססת לאסיפת הנבחרים שהתקיימו ארבע פעמים, הפלורליזם הפוליטי היה ניכר בריבוי המפלגות והשפיע על הוועד הלאומי שנוהל תמיד בידי קואליציה של מפלגות וחייבה מידה רבה של שיתוף פעולה ופשרה, שלטון ייצוגי התקיים בכל רובדי החיים של הציבור היהודי בארץ. במשך השנים התפתחה העיתונות שחיזקה את חופש הביטוי בארץ ונתנה את הלגיטימציה לערוך ויכוחים אידאולוגים נוקבים וחריפים, הוקמו ארגונים וועדים חוץ פרלמנטריים חזקים.
עם זאת, היו גם לא מעט מאפיינים לא דמוקרטים בתרבות הפוליטית שהתקיימו ביישוב שהתבטאו במאבקים עזים ומרים בין הכוחות הפוליטיים התחרו זה בזה ביישוב, רצח פוליטי, חרמות, בחירות לא סדירות.
במעבר מתקופת היישוב ל"מדינה שבדרך" ובסופו של דבר להקמת מדינה, ניתן להבחין בשתי מגמות עיקריות שהשפיעו על מאפייני הפוליטיקה והממשל בישראל–
1 .      המשכיות, שימור והתפתחות מסורות שהיו בתקופת היישוב – ניתן לומר כי הקמת המדינה היא המשך של הפרלמנטריזם בתקופת היישוב: ישנם מוסדות מדינה קיימים, …
ב.       המערכת הפוליטית הישראלית התמודדה עם קשיים ומחלוקות פנימיות רבות בשנותיה הראשונות. אחת המחלוקות המרכזיות סבבו בעיקר על בלעדיות המדינה בשימוש בנשק ובהקמת צה"ל. אחד הדברים הראשונים שבן גוריון מבין שעליו לעשות הוא יצירת כח צבאי אחד שכפוף למדינה וישרת את מטרותיה במקום זרועות צבאיים למפלגות. וכך, עם הקמת המדינה חתמו האצ"ל והלח"י על הסכם לפירוק ארגוני המחתרת הצטרפות חבריהם לצה"ל. אחד האירועים הטראומטיים בהקשר זה הוא פרשת אוניית "אלטלנה". ביוני 1948 הגיעה לחופי ישראל "אלטלנה", אוניית נשק ומעפילים של האצ"ל ויצרה משבר בין נציגי הממשלה הזמנית לבין נציגי האצ"ל על חלוקת הנשק. משבר זה החריף עד להפגזת האונייה ע"י יחידת –
שאלה 2:
א.      הפלורליזם הוא אחד מעקרונות היסוד בדמוקרטיה, משמעותו הוא ריבוי דעות והיכולת להשמיע אותן במשטר פוליטי ומתן האפשרות לביטוי, התארגנות ומימוש האינטרסים. פלורליזם מתבטא גם בריבוי מפלגות המייצגות אידאולוגיות שונות, פלחי אוכלוסייה שונים, מגדרים ומגזרים שונים. השמירה על עקרון הפלורליזם מתבטאת בעיקר באימוץ ערך הסובלנות והכרה בכבודו של האדם ובחירותו להיות שונה מאחרים, להאמין, לחשוב ולנהוג עפ"י דרכו, כמובן כל עוד אינו פוגע באדם. לכל אחד צרכים שונים ועמדות שונות – כל בני האדם שונים אך כולם שווים.
על מנת שחברה פלורליסטית תוכל להתקיים עליה יהיה להגיע להסכמה רחבה ככל הניתן על "כללי המשחק" כמו למשל הסכמה על גבולות, חוקים, תמיכה בשלטון הנבחר ועוד. ככל …
שאלה 3:
א.      עקרון "הממלכתיות" שיושם בשנים הראשונות לקיומה של המדינה הוא אחד מהדוגמאות למגמת ההמשכיות מתקופת היישוב. לא נכון.
עקרון "הממלכתיות" שהוביל בן גוריון בשנותיה הראשונות של המדינה מבטא את הצורך במגמת שינוי במעבר מתקופת היישוב למדינה.
הרעיון היה שינוי התפיסה הרווחת בתקופת היישוב לפיה המפלגות היוו מוקדי הכוח במדינה והן היו …
ב.       מדינה בה מתקיימות בחירות סדירות וקבועות כל מספר שנים היא בהכרח דמוקרטית. לא נכון בכדי לקבוע את נכונות המשפט יש לשאול האם בחירות הן דבר מספיק לקיום משטר דמוקרטי? ישנם מספר עקרונות שהרכבם המשותף יוצר דמוקרטיה. אמנם עקרון הכרעת הרוב המתבטא בקיום בחירות סדרות מבטיח רגיעה ויציבות חברתית לצד ביטוי האינטרס של רוב האוכלוסייה אך גם יכול להפוך את המצב. לא כל משטר הנשען על החלטת רוב הוא בהכרחי דמוקרטי, דוגמא לכך היא היטלר שנבחר ע"י הכרעת רוב אך משטרו לא היה דמוקרטי. בנוסף, רוב נבחר לשלטון יכול לבטל את …
ג.        לפי הסוציולוג סמי סמוחה, ישראל היא דמוקרטיה אך אינה דמוקרטיה-מערבית. נכון.
הסוציולוג סמי סמוחה בוחן במאמרו שישה מאפיינים של המשטר הישראלי המעידים על אי מערביותה של ישראל: העדר לאומיות ישראלית, עקרון שוויון בפני החוק מופר לגבי אוכלוסיית הנשים והערבים, העדר הפרדה בפועל בין דת ומדינה, העדר חוקה משוריינת המגינה על זכויות הפרט וזכויות המיעוט, מצב חירום המוכרז מאז הקמת המדינה שנותן סמכויות גורפות לממשלה, העדר –