סמינריון בנושא אפליה בשכר בין נשים לגברים במגזר הציבורי

מוסד לימוד
סוג העבודה
מקצוע
מילות מפתח , ,
שנת הגשה 2007
מספר מילים 4970
מספר מקורות 15

תקציר העבודה

1 . תקציר "גברים בשירות המדינה מרוויחים
5 % יותר מנשים. עובדה. ואנחנו הקורבנות של האפליה הזו, שומעות כל כך הרבה פעמים על העובדה שאנחנו בעצם האשמות במצב עד שהתחלנו להרגיש אשמות. כתבנו כבר פעמים אינספור ונוסיף ונכתוב כל עוד יהיה בכך צורך גם משום שהעוול הוא גדול וגם משום שלנו הנשים יש סבלנות, אולי רבה מידי, אבל בעיקר משום שאסור לנו בשום אופן לוותר על הנושא הזה. אם נוותר, נישאר לעד בעמדה נחותה" (מתוך כתבה מעיתון מעריב לרגל שבוע זכויות האזרח מאת יעל פז- מלמד, 1998).
תחושת עלבון זו מתבססת על העובדה כי קיימת אפליה בשכר הנשים בישראל הן בסקטור הפרטי והן בסקטור הציבורי (כשבעבודתי זו אתמקד בסקטור הציבורי) למרות קביעת המחוקק כי "עובדת ועובד המועסקים אצל אותו מעביד באותו מקום עבודה, זכאים לשכר שווה בעד אותה עבודה, עבודה שווה בעיקרה או עבודה שוות ערך"…
המציאות מלמדת כי קיים פער בשכרם של נשים וגברים וקשה להסביר פער זה בשוני רלוונטי, מכאן שלא נותר לייחס זאת אלא לאפליה הקיימת בין שכרם של נשים וגברים על בסיס מיני.
עקרון השכר השווה נחשב לעקרון אוניברסלי. הוא מוכר בעולם באמנות, בהכרזות של האומות המאוחדות וגם במשפט הישראלי בחוק שכר שווה לעובדת ולעובד, התשנ"ו- 1996. כיום ישנם איגודים רבים לקידום מטרות הנשים, העוסקים בחתירה לעבר צמצום האפליה בכלל ובשכר הנשים בפרט, וקיימים ניסיונות של הממשלה בטוויית חוקים. למרות זאת, עדיין לא הגענו לשוויון ממשי ונראה על פני השטח כי לא חלה התקדמות בנושא.
בחרתי לחקור נושא זה לעומק משום שאפליה בשכר בין המינים העסיקה את הסקטור הנשי במשך תקופות ארוכות ועד היום, ואני אף עדה באופן אישי לפערי שכר שנובעים כתוצאה מהבדלי מין.
בעבודתי זו אתייחס לחוסר שוויון ההזדמנויות בין המינים אשר מהווה בסיס לאפליה בשכר המגדרי בסקטור הציבורי. כמו כן, אעמוד על  ההסברים לפערי השכר בשירות הציבורי, כיצד פועלת הממשלה לריסון הפער ומגבלותיה, אציג ביקורת על בסיס עקרונות מוסריים- מדוע האפליה אינה מוצדקת ולבסוף אמנה מספר פתרונות לצמצום האפליה בתקווה שיום אחד נתעורר בבוקר ולא תאפיל עלינו עוד האפליה.  קריאה מהנה!      תוכן עניינים

1 . מבוא
—    ע"מ 3

2 . הקדמה- אפליית הנשים בשוק העבודה -…   ע"מ 4

3 . חקיקה והעדפה מתקנת     ע"מ 5-6
   
4 . הסברים לגיטימיים לפערי שכר בין המינים- העדפה לגיטימית –    ע"מ 7-10       5. אפליית שכר בין המינים בשירות הציבורי וגורמיה -.    ע"מ 11-12
      5.1
אשה וחצי תמורת גבר -..     ע"מ 12-15
     6. הריסון הממשלתי ומגבלותיו -.     ע"מ 16-17
       7. פתרונות לצמצום האפליה 7.1
אסטרטגיה לחיסול האפליה- צדק מתקן –..   ע"מ 17-19
7.2 חסרונות הצדק המתקן -.   ע"מ 19     8. ביקורת על בסיס עקרונות מוסריים             8.1 עקרון הצדק המחלק —   ע"מ 20-21
            8.2 עקרון התועלתנות    ע"מ 21
            8.3 עקרון חובות וזכויות —   ע"מ 21
            8.4 אפליה והסכמה חברתית –   ע"מ 22
  9. דיון ומסקנות ..   ע"מ 23
 10. ביבליוגרפיה …   ע"מ 24-
5