ניתוח הסרט ד"ר סטריינג'לאב לפי ההקשרים ההיסטוריים של המלחמה הקרה

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , , , , , ,
שנת הגשה 2006
מספר מילים 1428
מספר מקורות 7

תקציר העבודה

בעבודה זו בחרתי לעסוק בסרט דר' סטריינג'לאב בבימויו והפקתו של סטנלי קובריק. הסרט דר' סטריינג'לאב יצא לאקרנים בשנת 1964, והוא סרט פרודיה על המלחמה הקרה. עלילתו של הסרט מתארת גנרל מחיל האוויר האמריקאי בשם ג'ק ריפר, שמחליט לתקוף את ברית המועצות בנשק גרעיני. הוא עושה זאת מכיוון שהוא מאמין כי הסובייטים רקחו מזימה להזיק ל"נוזלי הגוף היקרים" (כפי שהוא מכנה אותם) של העם האמריקאי, על ידי זיהום מי השתייה שלהם עם פלואוריד. בעוד הוא נעול במשרדו בבסיס, לאחר שהעביר את הפקודה, מתכנסים המנהיגים בחדר המלחמה ומנסים להעלות רעיון כיצד למנוע מן העולם מלחמה גרעינית. מן הסרט עולה השאלה האם מנהיגינו באמת כשירים להתמודד עם עיתות משבר, ומציג, לנוכח החימוש הגרעיני, מה תהיה התוצאה אם לא. בכוונתי להראות כיצד הסרט מתמודד עם נושא המנהיגות בצל האטום, על איזו תקופה ואילו אירועים הוא מתבסס, ובאילו אמצעים הוא משתמש על מנת להעביר את המסר.
-.
בתוכנית "מאחורי הקלעים" שנעשתה על הסרט, ישנו ראיון עם מעצב ההפקה של הסרט. הוא זה שעיצב את חדר המלחמה. הוא מספר כי קובריק ביקש ממנו לכסות את השולחן העגול בחדר המלחמה בלבד ירוק. כשהשיב לו מעצב ההפקה כי לא יראו את זה, מכיוון שהסרט מצולם בשחור ולבן, ענה לו קובריק שזה לא משנה, והמשיך:
"I want to give the impression that the twenty six characters sitting around this table are involved in a gigantic Poker Game for the fate of the world" (Naylor, 2000,
1 0:05) ואכן, חיינו נתונים בידי חבורה של מנהיגים המהמרים על חיינו, והם יפסידו, אם נקבל הכל כמו שהוא, לא נשאל שאלות, ולא נערער.