הפרטה

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , , , ,
שנת הגשה 2007
מספר מילים 5131
מספר מקורות 20

תקציר העבודה

בעשורים האחרונים עוברת כלכלת מדינת ישראל שינויים מרחיקי לכת. אחד התחומים הבולטים ביותר במסגרת תהליכים אלו היא העברת חברות ומפעלים שהיו בידי המדינה עד לאותו זמן לידיים פרטיות. התהליך בכללו מכונה "הפרטה" (privatization).
ההפרטה היא אומנם מעשה בעל השלכות כלכליות ועסקיות מרחיקות לכת אולם יש לה גם השלכות משמעותיות ביותר על מעמדם של העובדים באותם גופים, שכרם, תנאי העסקתם והזכויות הסוציאליות שלהם. השיח הכלכלי, המבוסס על מאזני רווח והפסד, ביקוש והיצע ותוצאות עסקיות, נוטה לעתים להיות עיוור להשלכות שיש למהלכים כלכליים על חייהם ורווחתם של העובדים. הפער בין השיח הכלכלי לשיח זכויות העובדים הוא מהותי ובלתי-מתיישב האחד עם השני. השיח הכלכלי מציג את ההפרטה כתהליך הכרחי של התייעלות והשתכללות המחייב גם, אם יש צורך בכך, פיטורי עובדים, קיצוצים בשעות עבודה ובשכר והרעת תנאיהם הסוציאליים כרע הכרחי. ההחזקה הממשלתית בחברות אלו מוצגת כבלתי-יעילה וכמייצגת מבנה שוק מיושן וריכוזי שאינו תואם את הסטנדרט העולמי.
השיח אותו אכנה כאן "זכויות העובדים" מדגיש את ההשלכות שיש להפרטה על זכויות העובדים ומתריע מפני קיפוח ופגיעה בהם במעבר לידיים פרטיות מתוך ההנחה כי המדינה כמעסיק מחויבת במידה רבה לשמירה על זכויותיהם הבסיסיות בעוד מעסיק פרטי מחויב רק לשאלת הרווח והיעילות. המקרה בו אעסוק, הניסיונות להפריט את התעשיות הביטחוניות, הוא מקרה מבחן של הפרטת גוף המייצר מוצרים החיוניים לביטחון המדינה ושהפרטתו מייצרת שיח מורכב המערב טיעונים בדבר הפגיעה בביטחון המדינה, פגיעה בזכויות העובדים והצורך בהתייעלות כלכלית. שאלת המחקר היא הפרטת תע"ש אכן תפגע בביטחון המדינה או שטיעון זה משמש את המתנגדים להפרטה במאבקם למנוע אותה? מטרת המחקר היא לנסות למפות את האינטרסים הסותרים ולנקות את השיח סביב ההפרטה מ-"הרעשים" המלווים אותו ולנסות להגיע למסקנות ביחס להשלכות שתהא להפרטת תע"ש על ביטחון המדינה ועל זכויות העובדים בה. המתודה בה אעשה שימוש היא של ניתוח איכותי של השיח, כלומר- האופן בו מתארגנת התקשורת המילולית, הכתובה והסימבולית סביב נושא מסוים, מי הם הדוברים והמשיבים ואילו כלים משמשים אותם במהלך התקשורתי. ניתוח שיחני משמעותו לא פרשנות המילים עצמם בלבד אלא התייחסות למה שהן מסתירות, מחליפות ומבקשות להשיג.    תוכן עניינים
מבוא -..3-4
רקע תיאורטי 5-16
הפרטת התעשיות הביטחוניות כבעיה ביטחונית, סוציאלית וכלכלית- מי צודק? .17-29
סיכום ומסקנות –.30-31
ביבליוגרפיה –…32-33