אופטימיזציה בתהליך גידול בקר לבשר

מוסד לימוד
מקצוע
מילות מפתח , , , , ,
שנת הגשה 2009
מספר מקורות 14

תקציר העבודה

המחלקה ללוגיסטיקה  מסכם פרויקט גמר אופטימיזציה בגידול עדר בקר לבשר   פרויקט מספר 53-09
                                מגישים:      יוני  2009
סיוון – תשס"ט
1 .    תקציר פרוייקט זה עוסק בניתוח הכדאיות הכלכלית של הקטנת משך זמן גידול העגל במרעה והגדלת משך גידולו במפטמה בחברת רם-בקר במושב אמציה. מטרת הפרויקט הינה לייעל את תהליך הייצור על-ידי צמצום עלויות הזנה בכ- 30% מתוך כך שנמצא נקודת גמילה ונקודת שיווק אופטימאליות על ציר הזמן ומותאמת לאילוצי החברה. תחילה, יבחן הפרויקט מצבים שונים לגידול העגל ועיתוי הגמילה על-פי נתונים מחקריים. לאחר, יבוצע ניתוח כדאיות כלכלי על-פי מודלים ותחשיבים כלכליים, נמצא את החזית היעילה וכדאיות תהליך הפיטום בחברה ולבסוף נציג את הדרך האופטימאלית לגידול עדר הבקר בחברה.
עלות הזנת העגלים במרעה ובמפטמה יקרה מאוד, עלות שנתית לעגל אחד נעמדת בכ 3000 ₪. בעיה ראשונה שנוצרה היא שמשך הגידול בשלב היניקה קצר מהמומלץ בשל המצב הביטחוני ומיעוט שליטה מצד בעלי החברה. בשל כך, משך הגידול במפטמה הפך ארוך יותר, דבר הכרוך בעלויות ייצור גבוהות.
לצורך ניתוח ובחינת תהליך הגידול ומציאת נקודת הגמילה האופטימאלית על ציר הזמן, החלטנו להתבסס על נתוני שטח ומדידות זמנים שביצענו בעדר. ביצענו מעקב שקילות על עגלים שנגמלו בסמוך למועד תחילת הפרויקט והשווינו לתוצאות שקילות של קבוצת ביקורת שהשארנו בתאום החברה עם העדר במרעה. לצורך בחינת הכדאיות הכלכלית, השתמשנו בשיטת NPV, בה בחנו את הענ"נ על-פי גמילה מוקדמת, מול הענ"נ של הגמילה המומלצת, העמדנו נתון זה מול נתוני הגנבות ותמותה במרעה במטרה לבדוק את כדאיות המצב על-פיו אחוז הניצולת של המרעה נמוך בשלב היניקה. על מנת לבדוק את נקודת השיווק האופטימאלית בגמר שלב הפיטום השתמשנו בפונקצית הייצור בדגש על חוק התפוקה השולית הפוחתת. ניתחנו נתונים סטטיסטיים ממחקרים ומדידות בחברה שנערכו בשנים קודמות. על מנת לבדוק את כדאיות תהליך הפיטום ביצענו תהליך חישובי למציאת החזית היעילה.
 תוצאות התהליך החישובי הצביעו על כך, שמעבר לגמילה מוקדמת אינו כדאי כלכלית. על מנת למכסם רווחים על החברה לגמול עגלים בגמילה מאוחרת כל עוד כמות הגנבות והתמותה לא עולה על 20% מכמות העגלים המשווקים בשנה.
כתוצאה מכך, תחסוך החברה כ- 300,000 ₪ המהווים 22% מהוצאות המזון השנתיות. לא הצלחנו להוכיח כי ניתן לשווק את העגלים בגיל מוקדם יותר מהמפטמה בגמר תהליך הפיטום ולחסוך בעלויות מזון נוספות.
לסיכום, באמצעות יישום פרויקט זה תחסוך החברה הפסד של כ 300,000 ₪ בשנה בגין הוצאות מזון. אנו ממליצים לחברה לבצע תחשיב כלכלי לאחר כל גמילה על-מנת לבחון את כדאיות הפיטום.
באור מושגים ·         אחוז אי נצילות –  אחוז הזמן שבו משאב כלשהו אינו במצב שמיש מסיבה כלשהי כגון: ציוד שארעה בו תקלה.
·         אחוז נצילות – אחוז הזמן שבו ציוד נמצא בשימוש וממלא את הפונקציה שלשמה קיים.
·         אי דיוק – הסטייה המותרת של מדגם ביחס לאוכלוסיה.
משך הזמן שהזמן המדוד המתקבל מהמדגם רשאי לסטות לזמן אמיתי.
·         אי יעילות (חוסר יעילות) – מצב שבו מכמות נתונה של גורמי ייצור ניתן היה להפיק את אותה התפוקה מכמות נמוכה יותר של גורמי ייצור.
·         אמצעי ייצור – כלל הנכסים הפיזיים הנוטלים חלק בתהליך הייצור לשלביו השונים.
·         בליל – פיטום (13.5% חלבון) או יונקים (17% חלבון) – מנת פיטום/גדילה המבוססת על מנה כולית המורכבת ממרכיבים מרוכזים וגסים ומחולקת בצורה מעורבלת ושווה לאורך האבוס.
·         גמילה – תהליך הפרדת העגלים מהעדר בגמר שלב היניקה.
·         מבכירות – עדר עגלות לאחר המלטה אחת ראשונה שטרם חולקו לעונות.
·         מפטמה – מכלאת בקר המורכבת מחצרות, כל חצר מכילה קבוצת בקר אחידה ומכילה: אבוס, מדרך אכילה קשיח, משטח רביצה וחצר שחציו מקורה.
·         משקל ברוטו – משקל העגל ביום השיווק במשק המוצא.
·         עגל לפיטום – בן בקר ממין זכר (תמים או מסורס) שגילו אינו עולה על שנה.
·         עגל מוכן לשיווק – עגל מלא עם השקת שומן מעטה, חלק אחורי עגלגל ומתוח, צלעות מכוסות ואינן נראות בעין, שקע הזנב מלא אולם אינו תפוח.
חלק קדמי וצוואר מכוסים רקמת בשר, עמוד שדרה אינו בולט לעין.
·         עונה א' – המלטות בספטמבר, גמילה בדצמבר.
·         עונה ב' – פרות אשר לא נקלטו להריון בעונה א' עוברות לעונה ב', המלטות במרץ, גמילה ביוני. ·         שגר – שם כולל לוולדות של בהמות.
·         תערובת וקש – מנת פיטום המבוססת על חלוקת תערובת מסחרית (90%) וקש לאורך האבוס.
תוכן עניינים 
1 .
תקציר -2
2 . מבוא 7-13
2 .1  ענף הבקר בישראל …7
2 .2 מחקרים בנושא גידול אופטימאלי של הבקר לבשר בארץ –…10
2 .3 רקע על הארגון -…11
2 .4 חברת רם – בקר -12
2 .5 מניעים לביצוע הפרויקט –.12
2 .6
הבעיות …12
2 .7 שיטה וכלים מתודולוגיים –13
2 .8 מטרות הפרויקט -.13
3 . מצב קיים בתהליך היצור .14-19
3 .1 תיאור תהליך היצור במצב הקיים 14
3 .2 בעיות בתהליך היצור 15
4 . מטרות הפרויקט –…20-22
4 .1 מטרות הפרויקט -.20
4 .2 המצב המוצע –20 5. שיטות ויישום ..23-27
5.1 השיטה …23
5.2 היישום -24
6 . תוצאות ומסקנות –..28-31
6 .1 מתי לגמול? –..28
6 .2 מתי לשווק? –..29
6 .3 האם לפטם? –.30 7. סיכום …31
8 . ביבליוגרפיה -…32
9.
נספחים –34-50
1 0. מצגת מסכמת 51-59
1 1. פוסטר 60 רשימת תרשימים, תמונות וטבלאות מס"ד תאור התרשים עמוד
1 תיאור מחזוריות הגידול במצב הקיים
1 5
2  ריכוז נתוני תמותה וגניבות בשנים 2005-2008
1 6
3 ריכוז הוצאות מזון מוגש לעגלים במרעה ובמפטמה בשנת עבודה במצב קיים
1 9
4 תיאור מחזוריות הגידול במצב המוצע
2 1
5
ריכוז הוצאות מזון מוגש לעגלים במרעה ובמפטמה בשנת עבודה במצב מוצע
2 2
6 מציאת ענ"נ של גניבת עגל בשלב היניקה
2 3
7
כמות הגריטה בנקודת איזון משתנה ביחס ישר לכמות התוצרת
2 8
8 כמות הגריטה בנקודת איזון משתנה ביחס הפוך למחיר השוק
2 9
9
תפוקה שולית פוחתת ברווח כפונקציה של גיל העגל
2 9
1 0 תפוקה שולית פוחתת ברווח כפונקציה של גיל העגל בהשפעת שחיקת המחיר
3 0
1 1
מחיר השוק בנקודת האיזון בין מכירה בפיטום לבין מכירה בגמילה
3 1
מס"ד תאור התמונה עמוד
1 העברת עדר בין גדרות שער
2 אבוסים להגשת תוספת מזון במרעה בחודשי היובש
1 1
3 שני שלבי הגידול בחברת רם בקר – שלב הפיטום
1 4
4 שני שלבי הגידול בחברת רם בקר – שלב היניקה
1 4
5
בליל היונקים מוגש בקריפ בכדי למנוע מבוגרות לאכול ממנו
1 7
מס"ד תאור הטבלה עמוד
1 ,2
עלות מזון בשקלים לראש במרעה
1 7
3 עלות מזון מוגש במפטמה בשני שלבי הפיטום
1 8
4 עלות מזון מוגש במפטמה בשני שלבי הפיטום במהלך שנת עבודה
1 8
5
ההפרש בעלויות המזון בין המצב הקיים למצב המוצע
2 1
6 עלות מזון בשקלים לראש במרעה ובמפטמה במצב המוצע
2 2
רשימת נספחים מס"ד שם הנספח עמוד
1 פרוט שקילות עונה א' 2007
3 4
2 פרוט שקילות עונה ב' 2008
3 5
3 פרוט שקילות עונה א' 2008
3 6
4 מפת גדרות מרעה קיץ וחורף
3 7
5
תיעוד תהליך הגשת מזון במפטמה
3 8
6 עקרי מחקרו של רמי לרר 1985-6
3 9-40 7
בסיס הנתונים לחישובים כלכליים ע"פ נתוני החברה והשוק
4 1
8 ערך נוכחי נקי – ענ"ן – NPV
4 2
9
פירוט התהליך החישובי למציאת הענ"ן
4 3-45
1 0 פירוט התהליך החישובי למציאת נקודת התפוקה השולית הפוחתת
4 6-48
1 1
פירוט התהליך החישובים למציאת נקודת איזון לכדאיות כלכלית לפיטום
4 9-50